Na een paar jaar geen wedstrijden te hebben gereden, was het afgelopen weekend (30/31 Juli 2016) weer zover. Ik had de bike marathon Saarschleifen in het Duitse Orscholz uitgekozen. Relatief kortbij (ter hoogte van Luxemburg) en goede herinneringen aan overgehouden in 2006 toen ik samen met Manon er ook al geweest was. Toen voor de competitie, nu voor de mooie omgeving, een weekendje weg met Manon, Tristan en Merlin, een mooi parcours en de zelftest.


Op zaterdag aangekomen hebben we, na het eten van een broodje bij de lokale bakker, Tristan ingeschreven voor de mtb wedstrijd. Tristan? Yep Tristan. De dag voor de marathon was de Youngstar MTB Cup bij de start/finish locatie. In de categorieën U15, U13, U11, U9, U7 en U5 kon de jeugd zich uitleven op de korte leuke lokale rondjes. Zelfs de allerkleinsten op hun loopfietsjes kneurden hun rondje. Merlin vond het nog wat spannend en bekeek het liever van een afstandje. Maar Tristan had er zin in!

Eerst hebben we samen het rondje 5x gereden om te weten wat er allemaal overwonnen moest worden en wat de moeilijke stukken waren. Tristan was zo enthousiast, dat we hem nog even moesten afremmen. Om 16:45u was het dan zover. Tristan stond aan de start van zijn eerste mtb wedstrijd! Hij moest 2 ronden van 800 mtr afleggen.

Na iets meer dan 7 minuten kwam hij als 11e over de finish en was hij apetrots op zijn prestatie. (en papa en mama nog veel meer!).
De volgende dag mocht ik dan mij amuseren in de Saarschleifen bike marathon. Ik had gekozen voor de 53km met 1250hm. Trainingskameraad Ron Huynen was ook present en na wat in te hebben gereden sloten we bij de start in het deelnemersveld aan.

Met een combinatie van zenuwen en adrenaline was het wachten op het startschot. Ik had mijzelf voorgenomen om niet te diep te gaan qua inspanning en hield mijn hartslagmeter goed in de gaten. Gelukkig kon ik redelijk goed mee gaan met de rijders in mijn buurt, met de wetenschap dat we niet al te ver achter de eerste grote kopgroep zaten. Ron had zijn start goed genomen en zag ik na een paar kilometer al goed naar voren schuiven. Zelf zat ik qua inschatting rond de 40-60e plek te rijden.

De eerste 10 kilometer gingen erg hard en kon ik goed het tempo van mijn voorrijders volgen. Na de eerste echte technische afdaling richting de Saar, sloot ik onderaan aan bij Ron. Huh? Ron had even te maken gehad met een ketting die zich had vastgeslagen en had even van de fiets gemoeten. Samen trokken we weer verder op, over het fietspad langs de Saar. Na de oversteek hiervan, volgde de volgende klim. Ik zei tegen Ron dat ie weer mocht gaan. Bergop is hij gewoon sneller en ik wilde mij niet opblazen. Dus na niet al te lange tijd was Ron gevlogen.

Zelf kon ik lekker mijn ritme vasthouden en reed ik met een klein groepje verder. Bergop ging goed, de technische stukken reed ik verder naar voren, maar op de bredere paden kwamen een paar rijders steeds weer terug. Niet erg, want zo bleef ik wel lekker op snelheid/ritme en had ik het gevoel van een goede wedstrijd te rijden.

Na ca 35km had ik ook te maken van een ketting die vastsloeg in de voorderailleur en moest ik even van de fiets af om de derailleur weer recht te zetten. Gelukkig duurde dit niet al te lang en op de volgende klim sloot ik weer aan bij de rijders waar ik bij zat.
Na een paar mooie singletrails en een passage door Mettlach, kwamen we aan bij de laatste “klim” van de dag. 7 km lang nog bergop genieten van de trails en de laatste restjes energie aanspreken. Na een paar km klimmen zag ik Ron weer voor mij rijden. Ook bij hem begon de energie op te raken en samen streden we de laatste kilometers naar de finish, die bovenaan het mooie uitzichtpunt over de Saar Schleife lag. We werden 48e (Ron) en 49e overall en 10e en 11e Sen2 (de 40+ ers, jaja, de categorie geeft aan dat we niet meer bij de jongsten behoren) . We reden een tijd van 2:31u en waren beide erg tevreden.

(Ron finisht en ik volg onder de oranje boog)

Finishen met Manon, Tristan en Merlin aan de streep!

Genoten van de trails en de omgeving! Wellicht tot de volgende keer! In 2006 had ik dit immers ook al aangegeven en heb ik woord gehouden en heeft de organisatie mij niet teleur gesteld!